![](/media/lib/418/n-waregowie-186415e8665d48d1ac08de592ca2afba.jpg)
W pobliżu Stambułu znaleziono ślady osadnictwa wikingów
27 sierpnia 2020, 12:04Archeolodzy poszukujący w Stambule śladów wikingów poinformowali o znalezieniu miejsca, w którym wikingowie się osiedlili. Okazuje się, że mieszkali oni w miejscowości Bathonea na brzegach jeziora Küçükçekmece. Wikingowie przebywali w Stambule w różnych okresach pomiędzy VIII a XI wiekiem. Teraz wiemy, że między IX a XI wiekiem mieszkali w Bathonei, stwierdził kierujący wykopaliskami Şengül Aydıngün.
![](/media/lib/98/n-graphene_sheet-2e777814dd3dd429a2059be1120d4835.jpg)
Grafen zwiększa wytrzymałość metali
27 sierpnia 2013, 10:29Wśród wielu niezwykłych właściwości grafenu jest jego olbrzymia wytrzymałość na rozciąganie. Wynosi ona 130 gigapaskali, co oznacza, że jest 200-krotnie wyższa niż w przypadku stali
![](/media/lib/423/n-cheops-5304ee56d1f4e30afbdc144e2ec1937b.jpg)
Europejski CHEOPS zbadał jeden z najbardziej ekstremalnych egzoświatów
29 września 2020, 08:54Osiem miesięcy po starcie misji CHEOPS, pierwszego europejskiego teleskopu kosmicznego, którego zadaniem jest badanie znanych planet pozasłonecznych, naukowcy opisali jeden z najbardziej ekstremalnych światów, jakie dotychczas poznaliśmy.
Historia kołem się toczy
25 września 2013, 05:12Autorzy opublikowanego właśnie w PLoS artykułu wykorzystali dane z ostatnich 15 000 lat do prognozowania zmian klimatycznych związanych z globalnym ociepleniem. Ich zdaniem dojdzie do przesunięcia pasów opadów i wiatrów na północ, co spowoduje, że Bliski Wschód, zachód USA oraz Amazonia staną się bardziej suche, a nawiedzane przez monsun obszary Azji oraz Afryka Równikowa będą bardziej mokre
![](/media/lib/428/n-nowa-rafa-8682d266b84d4afcc356739ca9a9e76f.jpg)
Nowo odkryta rafa koralowa jest wyższa od Empire State Building czy Petronas Towers
28 października 2020, 12:58Na północnym krańcu Wielkiej Rafy Koralowej, w okolicach półwyspu York, odkryto nową odłączoną rafę koralową (ang. detached reef) o wysokości ponad 500 m. Odkrycia dokonali naukowcy znajdujący się na pokładzie statku badawczego Falkor Schmidt Ocean Institute, którzy prowadzą eksplorację oceanu wokół Australii.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Dendryt jako aktywny gracz
28 października 2013, 09:42Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii wykazali, że dendryty nie są bierną częścią obwodów mózgowych, poprzestając na przekazywaniu danych od jednego neuronu do następnego, ale również przetwarzają informacje.
![](/media/lib/432/n-fermionysieci-c5c59a9e6f3580733dfff681e8ce6b15.jpg)
Zaskakujące zachowanie kwazicząstek w grafenowych supersieciach. Powstaną szybsze tranzystory?
1 grudnia 2020, 11:00Naukowcy z University of Manchester zauważyli, że w w grafenownych supersieciach znajdujących się pomiędzy dwoma warstwami azotku boru pojawia się nowa rodzina kwazicząstek. Odkrycie ma znaczenie dla badań nad fizyką materii skondensowanej i może prowadzić do stworzenia tranzystorów pracujących z wyższymi częstotliwościami.
![](/media/lib/115/n-drzewa-d33fc96bc9672743bc910325a319326b.jpg)
Dywersja podgryzaczy korzeni
29 listopada 2013, 15:47Owady podgryzające korzenie mogą nie dopuszczać do wzrostu biomasy roślinnej, oczekiwanego przez naukowców na podstawie wzrostu poziomu dwutlenku węgla.
![](/media/lib/438/n-roslina-fe30cfb47c6aaf0f13ef82282dc868d6.jpg)
Rośliny w pomieszczeniach poprawiają jakość powietrza
8 stycznia 2021, 12:37Oddziaływanie roślin na zdrowie człowieka jest faktem niepodważalnym. Liczne badania naukowe dowodzą, że różne formy kontaktu z roślinami mają wpływ na poprawę kondycji psychicznej i fizycznej. Istotny wpływ na nasze zdrowie mają także rośliny we wnętrzach. Mogą one zniwelować negatywne oddziaływanie warunków miejskich, głównie dlatego, że umożliwiają bezpośredni kontakt z roślinami w miejscach, gdzie spędzamy większość czasu, czyli w pomieszczeniach.
![](/media/lib/94/n-1190802529_616172-eed6fd8ed5b143af340299c9cd4370d3.jpeg)
Gumy z kuchni molekularnej lekarstwem na otyłość?
8 stycznia 2014, 07:43Naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham wytypowali składniki, które wystawione na oddziaływanie soku żołądkowego pęcznieją i tworzą dość twardy żel. Żel trudniej strawić, przez co dana osoba czuje się mniej głodna. Jak można się domyślić, ogranicza to chęć do podjadania czy przejadania.